איזה סוגי אבוקדו קיימים?
קיימים זנים וסוגים רבים של אבוקדו בארץ ובעולם. במאמר זה ארצה להתמקד בשלושה סוגי אבוקדו שהם הפופולריים ביותר: אטינגר, ריד והאס. הם טעימים מאד, שופעים בערכים תזונתיים, נוח לעבוד איתם והם זמינים אצלנו ב"נוי השדה".
- אטינגר: ניתן לזהות אותו באמצעות צורתו דמוית האגס וקליפתו הירוקה שהיא דקה וחלקה מאד. הקטיף שלו מתחיל בסוף הקיץ (ספטמבר-אוקטובר) ומסתיים בעיצומו של החורף (אמצע דצמבר). הוא אהוב מאד בזכות המרקם החלק והקטיפתי שלו שהופך אותו לחומר נוח ומתמסר ביד היוצר. האטינגר הוא זן סתווי, הקטיף שלו נערך בחודשים אוקטובר ונובמבר.
- האס: זהו הסוג בעל הקליפה המחוספסת והעבה (עם הגבשושיות) שצבעה ירוק כהה. אבוקדו האס מבוקש מאד בזכות איכות ההבשלה המעולה שלו וטעמיו האגוזיים. אבוקדו האס נקטף בחודשי החורף, בין ינואר ועד אפריל.
- ריד: צורתו של הריד עגולה ויש לו קליפה עבה ומחוספסת. הקטיף של זן הריד הוא קטיף אביבי, מחודש מרץ ועד מאי. הייחוד של אבוקדו ריד טמון במפלס אחוז השומן שלו שהוא נמוך יחסית לסוגי אבוקדו אחרים. עם זאת, המרקם שלו נותר קרמי וכיפי.
לאבוקדו יתרונות בריאותיים רבים
כפי שציינתי קודם לכן, טרנד הבריאות שפוקד את העולם הפך את התקופה שאנחנו חיים בה לתור הזהב של מזונות בעלי ערכים תזונתיים גבוהים - וביניהם האבוקדו. האבוקדו עשיר בוויטמין E שמוכח כמגן מפני מחלות של מערכת הדם והלב. הוא עשיר גם בוויטמין K שמהווה גורם חשוב בבניית העצם וחיוני לקרישת הדם. יש בו ויטמינים מקבוצת B, אשלגן, חומצה פולית, מגנזיום, אבץ וגם אנטי-אוקסידנטים (נוגדי חמצון) שמוכחים כחומרים המעכבים תהליכי הזדקנות ותורמים לשיפור התפקוד הקוגניטיבי. באבוקדו אחוז גבוה של שומן מהסוג הטוב, מה שהופך אותו למקור מצוין לאומגה 3.

שימוש באבוקדו
אינדיקטור טוב למידת ההזנה הגבוהה של האבוקדו אפשר לראות דרך ריבוי הצריכה שלו במטבח היפני. היפנים מצטיינים בהרגלי תזונה בריאים שממצבים אותם גבוה בנתוני תוחלת החיים ובמדדי הבריאות ומצד שני ממצבים אותם נמוך במדדי התחלואה. אבוקדו הוא אחד המרכיבים החשובים ביותר במטבח היפני וניתן לראות אותו בהרבה מאד מנות ראשונות, עיקריות ואפילו קינוחים. שייק אבוקדו-שוקולד, למשל, הוא פופולרי מאד במטבחים אסייתיים רבים. אבוקדו הוא מסמיך מעולה בזכות השומניות והקרמיות שלו, והוא משתלב מצוין בקינוחים בזכות המתיקות והאגוזיות שלו שעוצמת טעמיהן ניטרלית יחסית ולא דומיננטית מדי. האבוקדו מחמיא מאד למנות של דגים ובשרים נאים, ניתן להכין ממנו חמאות וממרחים, רטבים ואפילו פירה. הוא משדרג בכמה דרגות כריכים וסלטים ומשתדך נפלא גם עם עופות ובשרים.
לצד האבוקדו הטרי תוכלו למצוא ב"נוי השדה" גם שמן אבוקדו וריבת אבוקדו שאני מביאה ממשק מקומי מקסים של מומחי אבוקדו אמיתיים ששמים את כל הלב במוצרים שלהם. לשמן האבוקדו טעם ייחודי ומעניין. הוא מרוכז מאד ביחס לשמנים אחרים ועל כן גם חסכוני. ניתן לטגן איתו, לתבל איתו וגם להכין ממנו מוצרי טיפוח אורגניים מעולים לעור הפנים והגוף. גם הריבה טעימה ומיוחדת ותהיה שימושית לא רק במטבח אלא גם לצורך רקיחה ביתית פשוטה (האינטרנט מוצף במתכונים קלים) של מוצרי טיפוח אורגניים כמו פילינג טבעי, קרם לחות והזנה לעור ולגוף, סקראבים ועוד.