היום, אני רוצה לתת את הבמה לכוכבת הבלתי מעורערת: עגבניית השרי. אז איזה סוגי עגבניות שרי חובה להכיר? מי הכי מתוקה? מה ההבדל בין הזנים? למה חשוב כל כך לקנות עגבניות מתוצרת מקומית? וגם קצת רקע על עגבניות בכלל.
עגבנייה: על קצה המזלג
תתפלאו, אבל עגבניות שרי היו קיימות כבר מאות שנים ולא היה להן ביקוש בשוק עד שנות השבעים של המאה הקודמת. הכל השתנה כשמדען בוטני בריטי פנה לפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית בירושלים וביקש מהמקצוענים הישראלים סיוע בפיתוח זן עגבניות טובות וטעימות שיוכלו לשמור על טריות לאורך זמן.
הפיתוח הניסיוני קרם עוד וגידים לאורך השנים וכלל שכלול השבחה וההשקעה השתלמה. כיום, עגבניות השרי הישראליות נחשבות לאיכותיות ולמבוקשות בעולם. לפני שמדברים על עגבניות שרי, כדאי להכיר קצת את העגבנייה באופן כללי. הדבר הראשון שחשוב לדעת על העגבנייה זה שהיא למעשה פרי לכל דבר. פירות הם החלקים בצמח שמכילים זרעים ומתפתחים מהשחלות. כזאת בדיוק היא העגבנייה, אף על פי שבעולם הקולינריה מתייחסים אליה כאל ירק.
הכוכבת של המטבח
מנעד הטעמים העשיר שלה משמש כמצע מכיל ומחמיא לבשרים, דגים, בצקים, דגנים, קטניות וירקות אחרים. עוד תפקיד חשוב שמגלמת העגבנייה בתפריטים השונים הוא ריענון ואיזון טעמים. המנעד יוצא הדופן של הטעמים שלה שנע על סקאלה רחבה במיוחד בין חמיצות למתיקות, מקנה לה מורכבות ועושר טעמים שלא הרבה מזונות בטבע זכו להם. תכונות אלו מאפשרים לה להשלים, לרכך ולאזן כל כך הרבה טעמים ומרקמים. נוסף על כך, היא גם חומר גלם נוח שמתפרק בצורה טובה מאד בבישול. השילוב המנצח של כושר הסמיכות שלה לצד הטעמים העשירים והארומטיים הפכו אותה לבסיס מספר אחת לרטבים כמעט בכל מטבח בעולם. בצורתה הטרייה, היא נותנת תמורה מעולה הן בצד הטעם והן בצד ערכי ההזנה. עגבנייה היא אחת מהירקות הטריים הנצרכים ביותר בעולם, הרבה בזכות הליקופן – נוגד חמצון מהאיכותיים ביותר בטבע שהוא גם פיגמנט שנותן לה את צבעה היפה. הליקופן מיטיב עם הראייה, המוח והעור, הוא תורם להפחתת הסיכון להתפתחות סוגי סרטן שונים ומפחית משמעותית את הסיכויים לחלות במחלות לב ודם.
ישראל – מעצמה טכנולוגית של עגבניות שרי
לא הרבה מכירים את ההיסטוריה של עגבניות השרי ולא הרבה יודעים עד כמה הישראליות משמעותית בנרטיב שלה. אנחנו אמנם לא המצאנו את עגבניות השרי, עגבניות קטנות דמויות צורת דובדבן מאוזכרות בספרות כבר מהמאה ה 17 אבל הביקוש המאסיבי אליהן החל רק לפני כחמישים שנים.
הסיפור הזה מתחיל אי שם בבריטניה, מדינה שהאקלים שלה לא ידידותי במיוחד לגידול עגבניות. הגידול היה יחסית דל ומצומצם והיה נהוג לבצע את הקטיף בטרם עת בכדי להאריך את חיי המדף שלהן. זה הוביל לממכר עגבניות חמוצות שפשוט לא מספקות באיכותן. בניסיון לתת מענה לבעיה, חברו מדענים וחקלאים בריטיים במטרה לפתח סוגי עגבניות חדשים. אחד מהמדענים הללו היה איש ציוני שהעריך את ישראל. אותו האיש פנה לפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית במטרה להסתייע באנשי המקצוע המעולים שלנו וליהנות מתנאי הטבע הישראליים שכל כך מתאימים לגידול עגבניות.
הוא רצה לפתח זן מושלם של עגבניות שרי והקולגות בפקולטה קיבלו עליהם את האתגר. המיזם הניסיוני הניב פירות מתוקים (תרתי משמע) עד כדי כך שכיום, פיתוח עגבניות השרי של האוניברסיטה העברית הוא הפיתוח הרווחי ביותר שלה – יותר רווחי מההכנסות של כל הפיתוחים האחרים גם יחד. עגבניות השרי הישראליות שנמכרו בבריטניה העלו את המודעות לעגבניות שרי באירופה, ומשם, החל הזן לצבור פופולריות בכל העולם. בהמשך המאמר אציג את סוגי עגבניות השרי הכי איכותיים וטעימים, אותם ניתן לרכוש אצלנו ב"נוי השדה".