אבטיח ישראלי, המרענן הרשמי של הקיץ!

post_title
האבטיח הישראלי מסמן לנו את תחילתו של הקיץ. בעבר היינו צריכים לחכות לעונה החמה כדי ליהנות מהעסיס האדום הממכר של האבטיח, היום אנחנו יכולים להתפנק איתו ברוב חודשי השנה.
מהו הערך התזונתי של אבטיח? כמה אבטיחים גדלים בישראל ואיך בוחרים את האבטיח המשובח ביותר?
הכתבה הזו יוצאת למסע בעקבות המרענן הרשמי של הקיץ!
האבטיח הוא צמח חד-שנתי ממשפחת הדלועיים, פרחיו גדולים בצבע צהוב בהיר. הוא מכיל בעיקר מים (מעל ל-90%) והוא עשיר בויטמין C, באשלגן ובנוגדי חימצון כמו ליקופן. האבטיח הוא הפרי שהכי מזוהה עם הקיץ הישראלי, מתוק, קר והכי מתאים בבריכה או על חוף הים.

כמה אבטיחים גדלים בישראל?


בשנת 2021, גידלו בישראל כ-119,000 טון אבטיחים, על פני כ-25,000 דונם, המיועדים לשוק המקומי. מדובר על עלייה של כ-13% משנת 2020. הזנים המבוקשים ביותר הם כמובן, זנים ללא גרעינים.

אבטיח - לא רק בקיץ


האבטיחים משווקים בישראל בין החודשים אפריל לאוגוסט. עד לפני מספר שנים יכולנו ליהנות מהפרי הגדול והמתוק בין החודשים אפריל לאוגוסט, אך הודות למחקר והפיתוח החקלאי המקומי, ניתן למצוא אבטיחים גם בחודשים פברואר-מרץ וספטמבר-אוקטובר.
האבטיח זקוק לשנת לילה קרירה על מנת לשמור על מתיקותו, וכדי להתגבר על האתגר בתנאי מזג האוויר של ישראל, בתחילת עונת האבטיחים התוצרת מגיעה מאזור הערבה, לאחר מכן מצפון ים המלח, עמק בית שאן, גלבוע והנגב המערבי ולקראת סוף העונה האבטיחים מגיעים אלינו מאזור הגליל המערבי, רמת הגולן, הנגב והמרכז.

אדום אדום בריא בריא


הצבע האדום של האבטיח הופך אותו לפרי יפהפה והוא מביא איתו איכויות נפלאות נוספות.
מי שאחראי לצבע המשגע שלו הוא פיגמנט מיוחד שנקרא ליקופן. הפיגמנט הזה נמצא גם בעגבניות, תותים, פפאיה ואשכולית אדומה, אבל באבטיחים יש יותר ליקופן מבכל פרי או ירק אחר. ככל שהאבטיח אדום יותר, כך יש בו יותר ליקופן! באבטיח ללא גרעינים יש בדרך כלל יותר ליקופן מאשר באבטיח עם גרעינים.
הליקופן הוא חלק משמעותי בערך התזונתי של האבטיח כי יש לו את היכולת להילחם בחומרים שמזיקים לגוף וגם להאט את תהליך ההתבגרות.
אבטיח ישראלי, המרענן הרשמי של הקיץ!
יש באבטיח חומר נוגד חמצון ואנטי אייג'ינג עוצמתי, והוא גם מגן על העור שלנו מפני הקרניים המזיקות של השמש.

הערכים התזונתיים של אבטיח


לפרי היפהפה הזה יש לא רק סטייל, אלא גם איכויות בריאותיות מפתיעות, הוא מלא במים (92%) ובשפע של חומרים מזינים כמו חלבון, פחמימות ושפע של ויטמינים ומינרלים.
הנה מה שנוכל למצוא ב-100 גרם אבטיח:
92 גרם מים, 0.61 גרם חלבון, 8 גרם פחמימות, 0.15 גרם שומן, 0 כולסטרול, 0 נתרן ורק - 30 קלוריות!
כמו כן, מגוון מינרלים וויטמינים: 0.24 מ"ג ברזל, 7 מ"ג של סידן, 0.4 גרם סיבים תזונתיים, 112 מ"ג אשלגן, 11 מ"ג זרחן, 8 מ"ג ויטמין C, ונוגדי החמצון ליקופן 7 מ"ג, ובטא קרוטן.
ההמלצה היומית של רופאים ותזונאים, היא לאכול 2-3 מנות של אבטיח, כלומר, כמות של 2-3 כוסות פרי.

אבטיח

היתרונות הבריאותיים של אבטיח


ריכזנו עבורכם כמה יתרונות בריאותיים שאתם חייבים להכיר:

  • בריא ללב: באבטיח יש חומצת אמינו בשם ציטרולין שמרחיבה את כלי הדם שלנו ומסייעת בהורדת לחץ הדם. אכילת אבטיח יכולה להפחית את הכולסטרול הרע ושומנים שעלולים לסתום את העורקים, כל אלה יוצרים סביבה בריאה יותר ללב.

  • שומר על בריאות העיניים: באבטיח יש כמות מצויינת של ויטמין A השומר על בריאות העיניים. ובנוסף, הוא מכיל ויטמין C וליקופן שמסייעים במניעת היחלשות העיניים ובהתפתחות מחלות עיניים.

  • מרווה ומספק מים מתוקים באופן טבעי: האבטיח עשוי ברובו ממים, כך שאכילת הפרי האדום והטעים הזה מרווה אותנו. מי שלא כל כך אוהב לשתות מים יכול ליהנות מאכילת אבטיח ולקבל השלמה מצוינת (בנוסף לשתיים מים) לכמות הנוזלים שאנחנו צריכים לצרוך ביום.

  • גורם לתחושת שובע: מכיוון שיש בו הרבה מים.

  • קל לעיכול: בשל כמות המים והסיבים התזונתיים שבו.

  • מאפשר התאוששות קלה יותר לאחר אימון: בזכות היכולת שלו לשפר את זרימת הדם, שתיית מיץ אבטיח בזמן פעילות גופנית יכולה להשפיע על האטת הדופק ועל הקלה בכאבי שרירים.

איך לבחור אבטיח?


מי לא מכיר את ההתלבטות שעולה בכל פעם שאנחנו רוצים לבחור אבטיח? איזה אבטיח הוא המתוק והעסיסי מכולם? הנה כמה שיטות שיכולות לעזור לכם ברגע האמת:

  • כתם השדה: לכל אבטיח יש כתם לידה גדול שנוצר בנקודת המפגש עם אמא אדמה בזמן הגדילה וההבשלה שלו. נקודה זו אינה נחשפת לאור ולכן אינה מקבלת את הצבע הירוק המוכר. כתם הלידה הזה נקרא כתם השדה וככל שצבע הכתם צהבהב או כתמתם יותר, כך האבטיח יהיה בשל ומתוק יותר. אם הכתם בהיר מאד או אפילו לבן, זה מעיד שהפרי נקטף מוקדם מדי ושהוא עלול להיות בוסרי.

  • מוצקות: אבטיח מוצק הוא אבטיח שנקטף לאחרונה. אם אתם פוגשים אבטיח שמגע קליפתו גמיש, זה עלול להעיד על אבטיח שכבר אינו בשיאו.

  • סימטריות: כשהאבטיח סימטרי, עגול או אליפטי, זה מעיד על התפתחות תקינה, ללא חללים פנימיים ריקים. כשצורת האבטיח לא סימטרית זה מעיד על קטיף מאוחר מדי.

  • מכת המחץ: המכה המסורתית על האבטיח נראית כמו פעולה למקצוענים בלבד, אבל בעצם השיטה הזו מספקת מידע אמיתי בקשר למידת בשלות האבטיח. אם דופקים על האבטיח ושומעים צליל עמוק וחלול, כמו הד שחוזר אלינו מבפנים, זה מעיד על אבטיח עסיסי הנמצא בשיא הבשלות. צליל גבוה ועמום יותר מעיד על אבטיח שעדיין לא הבשיל דיו ולא הגיע למצבו האופטימלי מבחינת טעמים ומתיקות.

  • הכובד קובע: ככל שהאבטיח כבד יותר, הוא איכותי יותר. כדאי לבדוק מספר אבטיחים בגודל דומה ולבחור את הכבד מביניהם. אבטיח כבד יותר מכיל כמות גדולה יותר של מים, מה שמעיד על בשלותו.

  • הנקודה המתוקה: אם לאבטיח יש סימן מחוספס בצבע חום כהה שנראה קצת כמו לכלוך, זה סימן טוב! זוהי הנקודה שבה הסוכר חלחל מפנים הפרי אל הקליפה וזה מעיד על מתיקותו.

  • חצי אבטיח: קניית חצי אבטיח זו שיטה שיכולה לתת יותר ביטחון, כך אפשר להתרשם מהמרקם והצבע שיכולים להצביע על אבטיח קריספי ומתוק.


עובדות מסקרנות על אבטיחים


🍉 מקורם של האבטיחים באפריקה, והם היו בעלי ערך רב במסעות מדבריים כמקור מים נייד.

🍉 ישנם יותר מ-1,200 זנים של אבטיח. הזן האדום הוא הנפוץ מכולם, אבל הפרי האהוב מגיע גם בצהוב, ורוד וכתום. גם לקליפה החיצונית יש עיצובים שונים בצבע, בדוגמה ובמרקם.

🍉 בממוצע, לוקח לאבטיח כ-90 יום להפוך מזרע לפרי בשל.

🍉 האבטיח הגדול ביותר שנרשם אי פעם, גודל על ידי כריס קנט מטנסי, ארה"ב בשנת 2013, והוא היה במשקל של 159 ק"ג!

🍉 בסין וביפן מאוד פופולרי להביא אבטיח כמתנה למארח בחודשי הקיץ (כדאי לקחת מהם השראה!).
לסיכום, קשה לעמוד בפני המתיקות והקריספיות הקרירה של האבטיח. אז רגע לפני שאנחנו נוגסים את הביס הראשון של אבטיח קר וטעים, כדאי לזכור את האיכויות הבריאותיות המדהימות שלו, ואת העבודה הקשה של החקלאים הנפלאים שלנו, שעושים הכל כדי שנוכל ליהנות מהפרי המתוק הזה. שיהיה לכולנו קיץ טעים במיוחד!

רכשו עכשיו