הדובדבן שבקצפת - המדריך המלא על הדובדבן המופלא

post_title
ב-100 גרם דובדבנים מתוקים, יש 63 קלוריות, עשירות ביתרונות בריאותיים מפתיעים וטעם משגע. בואו ללמוד את כל הדברים הנפלאים שיש לפרי האהבה האדום והיפהפה הזה להציע.
פריחת הדובדבן עוצרת נשימה, ואין ספק שיופיה מעיד על יופיו וטעמו של הפרי העתיד לצמוח בעקבותיה. דובדבנים מתוקים נחשבים לפרי משובח ויוקרתי, גם בגלל העונה הקצרה שלהם, וגם בשל תשומת הלב הרבה הנדרשת לגידולם, והמשפיעה על מחירם.
הדובדבן המתוק הוא פרי קטן, בשרני ויפהפה, הוא מתפצח בפה ומציף אותו בעסיס אדמדם ומתוק. ובנוסף להנאה שבאכילתו, הדובדבן שופע ביתרונות בריאותיים, לא סתם הוא נחשב לפרי המסמל אהבה!
אספנו כל פרט מסקרן על הפרי העגלגל, כדי שתכירו את הרווח המדהים שתפיקו מהתענוג שבאכילתו.

דברים שלא ידעתם על דובדבנים


🍒 הדובדבנים יעזרו לכם לישון טוב יותר.
🍒 רוב מטעי הדובדבנים בארצנו נמצאים ברמת הגולן, הגליל העליון ומצפה רמון.
🍒 דובדבן חמוץ או מתוק? לדובדבן החמוץ צבעי אדום חזק, והדובדבן המתוק - צבעו נוטה לבורדו.
🍒 בקרב מגדלי הדובדבנים הצרפתים ישנה מסורת מאז 1932, לשלוח את ארגז הדובדבנים הראשון לנשיא המדינה.
🍒 מקור השם "דובדבן" באנגלית בא מהמילה הלטינית - צרפתית 'צ'ריסוס', שמו של איזור יווני עתיק סמוך לטורקיה, ממנו ככל הנראה יובאו הדובדבנים לראשונה לאירופה.
🍒 הסוג הנפוץ ביותר של דובדבן מתוק הוא ה'בינג', שנקרא על שמו של עובד מטע סיני שטיפח אותו באורגון בשנות ה-70.
🍒 דובדבן מחלב הוא זן מיוחד שפירותיו מרירים אבל מזרעיו ניתן להפיק אבקה שנקראת 'מחלב', יש לה ארומה מיוחדת והיא משמשת כתבלין לתיבול כעכים ומאפים מסורתיים.

תהליך הצמיחה והפריחה של הדובדבן


הזנים המתורבתים של הדובדבן, כוללים דובדבן מתוק, אליו משתייכים רוב זני הדובדבן, ודובדבן חמוץ, אותו בדרך כלל אנחנו צורכים מבושל. כדי שישגשג ויפרח בדיוק בזמן, הדובדבן צריך לגדול במקומות שגובהם לפחות 900 מטר מעל גובה פני הים, שם העצים יכולים לקבל מינימום 800 שעות קור (מתחת ל-7 מעלות צלסיוס), כדי להתעורר מתרדמתם, לפרוח באביב ולהניב פירות.
מרגע שננטע, העץ יניב את הפרי הראשון שלו רק לאחר 3-4 שנים, ולאחר 3-4 שנים נוספות, הוא יגיע לבגרות מלאה.
קטיף הדובדבנים המתוקים המיועד לשיווק כפרי טרי, נעשה לרוב באופן ידני. זוהי מלאכה עדינה מאוד, הנעשית תוך מאמץ רב לשמור על שלמות הפרי. במטעים רבים בעולם, בהם הפירות מיועדים לתעשייה, הקטיף נעשה באמצעות מכונת 'שייקר' שיכולה לאסוף עד 7,000 דובדבנים בשבע שניות!
ישנם בעולם שלושה סוגי דובדבנים הגדלים למאכל: דובדבן מתוק, דובדבן חמוץ והדוכס (שטעמו הוא שילוב של מתוק וחמוץ).
עצי דובדבן מתוק הם גדולים וצמיחתם זקופה, הם יכולים להגיע לגובה של 18 מטר, אבל בגידולים מסחריים מגבילים את גובה העץ ל-4 מטר. הפרי בשרני, בדרך כלל בצורת לב עגלגל בקוטר של כ-2 ס"מ, הוא בעל חרצן עגול וצבעו משתנה בהתאם לזן, צהוב משולב עם אדום, אדום ואדום שחור.
עצי דובדבן חמוץ קטנים יותר, לעתים רחוקות הם בגובה של יותר מ-5 מטרים. הפרי הוא עגול או אליפטי, בדרך כלל צבעו אדום כהה, והוא חמוץ מדי לאכילה.
הבשלתו של הדובדבן המתוק אינה אחידה ולכן הקטיף מתבצע במהלך מספר פעמים, לעומתו, הקטיף של הדובדבן החמוץ מתבצע בפעם אחת.
דובדבני דוכס הם בינוניים גם בגודלו של העץ וגם בגודל הפירות. הם גדלים בעיקר ברוסיה, ובארץ ניתן לגדל אותם בגידול ביתי.
הייצור המסחרי כולל בעיקר את הזן החמוץ כדובדבנים קפואים או משומרים המשמשים בריבות, רטבים ומאפים, והזן המתוק, שלרוב נמכר כפרי טרי וממנו עשוי ליקר הדובדבנים הידוע.
הדובדבן שבקצפת - המדריך המלא על הדובדבן המופלא
השם הבוטני הישראלי האמיתי של הדובדבנים המתוקים הוא גודגדנים, אבל השם דובדבנים, האטרקטיבי יותר הפך לכינוי הנפוץ של הפרי.

קצת היסטוריה מתוקה


מביני דבר יגידו שהדובדבן והגודגדן גדלו במקור באזור הים השחור, וכבר בימי קדם הופצו לאירופה על ידי ציפורים. כך, הם נטעו שורשים באזור שמתחיל במערב אסיה ומגיע עד ארצות הבלקן.
התיעוד ההיסטורי של הדובדבן מתחיל אי שם בשנת 72 לפני הספירה, מאז הובא לרומא מאנטוליה על ידי המנהיג הרומאי לוציוס ליקיניוס. לאנגליה הם הגיעו בפקודת המלך הנרי ה-8 לאחר שטעם דובדבנים בבלגיה, ולאמריקה הם הגיעו סביב שנת 1606.

דובדבנים לבנים

הדובדבן בישראל


גם הדובדבן המתוק וגם החמוץ הגיעו לישראל ככל הנראה באזור שנת 1100, בתקופת הצלבנים.
בישראל 90% ממטעי הדובדבנים גדלים באזור הגליל והגולן והשאר גדלים בהרי ירושלים, דרום הר חברון ומצפה רמון. רוב הגידולים בישראל הם של הדובדבן המתוק, וישנם גידולים של זן חמוץ אחד הנקרא 'כיוס'. עונת הקטיף של הדובדבן הישראלי מתחילה במאי ומסתיימת בסוף חודש יוני - תחילת יולי, והממוצע השנתי של יבול הדובדבנים בשנה מגיע לכ-4000 טון.
על פי מועצת הצמחים הזנים הנפוצים ביותר בישראל הם בורלא, בינג, ורנייה. רנייה הוא היחיד שפריו צהבהב-ורוד, ואילו צבעם של הזנים האחרים נע בין אדום בוהק לאדום - שחור.
קיימים בארץ גם שני מינים של דובדבן בר: דובדבן שרוע שהוא צמח מוגן ודובדבן קטן פרי.
מכיוון שמדובר בפרי נחשק בכל העולם, חוקרי הפירות הישראלים לא שוקטים על השמרים, והם עמלים על פיתוח זנים מיוחדים של דובדבנים. המטרה היא לשבח את איכות הפרי, להקדים ולהאריך את עונת הדובדבן, ובכך להעניק יתרון כלכלי ושיווקי לחקלאי ישראל כדי שיוכלו לפתח את ענף הדובדבנים לייצוא.

אז מה יש בדובדבן שהוא כל כך בריא?


במנה של 100 גרם דובדבנים (כ-10 דובדבנים) יש כמעט 14% מכמות הויטמין C היומית המומלצת, הם מקור טוב לויטמין B6, A, אשלגן ומלטונין שמשפיע על שינה רגועה ומתוקה יותר. בנוסף יש בדובדבנים ויטמינים ומינרלים נוספים, הם עשירים בנוגדי חמצון וסיבים תזונתיים. בהשוואה לדובדבנים מתוקים, הערך התזונתי של דובדבן חמוץ גדול יותר והוא מכיל 50% יותר ויטמין C ופי 20 יותר ויטמין A.

כמה קלוריות יש בדובדבן?


ב-100 גרם דובדבן מתוק יש כ-63 קלוריות.

כמה דובדבנים מומלץ לאכול ביום?


עבור ילדים ומתבגרים מנה יומית של 10-15 דובדבנים, ולמבוגרים מנה של 15-25 דובדבנים, תאפשר ליהנות מהיתרונות הבריאותיים של הדובדבנים מבלי להגזים בכמות.

הנה כמה סיבות בריאותיות לאכול דובדבנים


הסגולות הבריאותיות של הדובדבנים נוגעות בכל תחומי הבריאות: הם תורמים לבריאות הלב, להורדת לחץ הדם, להורדת כוסטרול, לאיזון רמת הסוכר בדם, להפחתת דלקות, לשיפור ההתאוששות לאחר פעילות גופנית, לשינה טובה ועמוקה יותר. הם מקלים על בעיות במעיים, עשויים לסייע במניעת סרטן, והם בעלי ערך גליקמי נמוך, כלומר גם סוכרתיים יכולים ליהנות מהם.
אין ספק שזה הפרי המושלם - לכולם!

רכשו עכשיו