מדריך האבוקדו השלם שיעשה לכם סדר

post_title
לאט לאט ובלי ששמנו לב הפך האבוקדו לאחד מהפירות הנחשקים במטבח הישראלי. אז מאיפה הגיע האבוקדו? אילו סוגים נחשבים לפופולריים ביותר? אילו ערכים תזונתיים גלומים בו שהופכים אותו למזון-על? ועוד כמה טיפים שאתם חייבים להכיר שיעשו לכם את החיים הרבה יותר קלים

היום אני רוצה לתת את הבמה לאחד הפירות הכי יפים, טעימים ומזינים, שבשנים האחרונות הפך גם לאחד המבוקשים, ובצדק - האבוקדו. 

כשהקמתי את "נוי השדה" היה חשוב לי מהיום הראשון לעבוד עם חקלאים ישראלים שמספקים את התוצרת המקומית ברמה הגבוהה ביותר ולתת להם תשלום הוגן בתמורה. דבר שנכון בפרט גם לאבוקדו ולמוצרי האבוקדו שלנו שמגיעים ישירות מהחקלאי לצרכן. במאמר זה אספר קצת אודות הפרי הנחשק הזה: מאיפה הוא מגיע אלינו? למה הוא הפך פופולרי כל כך? איזה סוגים כדאי להכיר? מה אפשר לעשות איתו? ואתן גם כמה טיפים שיעזרו לכם לזרז הבשלה ולהאריך את חיי המדף שלו. 

אבוקדו - ענף גידול ישראלי משגשג


עצי האבוקדו מגיעים אלינו ממרכז אמריקה שמתאפיינת באקלים הסובטרופי. הקיץ הרטוב והחם של מקסיקו, הוא שהפך אותה לבירה העולמית הרשמית של הגוואקמולי. האבוקדו התגלה על ידי מגלי ארצות ספרדים שהביאו אותו איתם ממרכז אמריקה לאירופה במאה 16. את העלייה לישראל הוא עשה בתחילת שנות העשרים של המאה הקודמת, עם נזירים שחיפשו מקלט אחרי מלחמת העולם הראשונה. הם מצאו אותו במנזר השתקנים בלטרון ושם למעשה נשתלו העצים הראשונים. עצי האבוקדו נקלטו היטב בארץ בזכות האקלים הים התיכוני שגם הוא סובטרופי. וכבר בשנות השישים הפך גידול האבוקדו בארץ לענף מסחרי משגשג ומבוקש. ואם נעבור למספרים אז בעשור האחרון ניתן לראות שהענף הכפיל את שטחי הגידול שלו בעולם, הוא מהווה כשליש מהנטיעות החדשות בישראל. לצד זה ניתן לראות שב-4 השנים האחרונות זינק גידול הפרי בישראל ב-40% - שזה עדיין פחות מתפוזים, אבל הרבה יותר מתוצרת תפוחי העץ, הענבים, המנגו או האפרסקים בישראל.

הביקוש לאבוקדו ישראלי בעולם


עם עליית המודעות לצריכת מזונות בריאים, טריים וטבעיים, עלתה בהתאמה מנייתו של האבוקדו. כיום, הוא כבר נחשב ל"סופר-פוד" (מזון-על), מה שהופך אותו למבוקש מאד בכל רחבי תבל. בזכות טרנד הבריאות שפוקד את העולם הפכה ישראל לאחת מיצואניות האבוקדו הגדולות ביותר. מחזור גידול האבוקדו בישראל מגיע ל-100 אלף טון בשנה; קצת יותר ממחצית הייצור מופנית לייצוא. הצרכניות המרכזיות של האבוקדו הישראלי הן מדינות האיחוד האירופי ויפן. 
מדריך האבוקדו השלם שיעשה לכם סדר
טריק פשוט וטוב להארכת חיי מדף של אבוקדו הוא שימוש בחומצת לימון. טפטוף של כמה טיפות לימון על אבוקדו פתוח בטרם הכנסתו למקרר תאריך את חיי המדף שלו ותגן עליו מפני השחרה.

איזה סוגי אבוקדו קיימים?


קיימים זנים וסוגים רבים של אבוקדו בארץ ובעולם. במאמר זה ארצה להתמקד בשלושה סוגי אבוקדו שהם הפופולריים ביותר: אטינגר, ריד והאס. הם טעימים מאד, שופעים בערכים תזונתיים, נוח לעבוד איתם והם זמינים אצלנו ב"נוי השדה".

  • אטינגר: ניתן לזהות אותו באמצעות צורתו דמוית האגס וקליפתו הירוקה שהיא דקה וחלקה מאד. הקטיף שלו מתחיל בסוף הקיץ (ספטמבר-אוקטובר) ומסתיים בעיצומו של החורף (אמצע דצמבר). הוא אהוב מאד בזכות המרקם החלק והקטיפתי שלו שהופך אותו לחומר נוח ומתמסר ביד היוצר. האטינגר הוא זן סתווי, הקטיף שלו נערך בחודשים אוקטובר ונובמבר.

  • האס: זהו הסוג בעל הקליפה המחוספסת והעבה (עם הגבשושיות) שצבעה ירוק כהה. אבוקדו האס מבוקש מאד בזכות איכות ההבשלה המעולה שלו וטעמיו האגוזיים. אבוקדו האס נקטף בחודשי החורף, בין ינואר ועד אפריל.

  • ריד: צורתו של הריד עגולה ויש לו קליפה עבה ומחוספסת. הקטיף של זן הריד הוא קטיף אביבי, מחודש מרץ ועד מאי. הייחוד של אבוקדו ריד טמון במפלס אחוז השומן שלו שהוא נמוך יחסית לסוגי אבוקדו אחרים. עם זאת, המרקם שלו נותר קרמי וכיפי.


לאבוקדו יתרונות בריאותיים רבים


כפי שציינתי קודם לכן, טרנד הבריאות שפוקד את העולם הפך את התקופה שאנחנו חיים בה לתור הזהב של מזונות בעלי ערכים תזונתיים גבוהים - וביניהם האבוקדו. האבוקדו עשיר בוויטמין E שמוכח כמגן מפני מחלות של מערכת הדם והלב. הוא עשיר גם בוויטמין K שמהווה גורם חשוב בבניית העצם וחיוני לקרישת הדם. יש בו ויטמינים מקבוצת B, אשלגן, חומצה פולית, מגנזיום, אבץ וגם אנטי-אוקסידנטים (נוגדי חמצון) שמוכחים כחומרים המעכבים תהליכי הזדקנות ותורמים לשיפור התפקוד הקוגניטיבי. באבוקדו אחוז גבוה של שומן מהסוג הטוב, מה שהופך אותו למקור מצוין לאומגה 3. 

 



 

שימוש באבוקדו


אינדיקטור טוב למידת ההזנה הגבוהה של האבוקדו אפשר לראות דרך ריבוי הצריכה שלו במטבח היפני. היפנים מצטיינים בהרגלי תזונה בריאים שממצבים אותם גבוה בנתוני תוחלת החיים ובמדדי הבריאות ומצד שני ממצבים אותם נמוך במדדי התחלואה. אבוקדו הוא אחד המרכיבים החשובים ביותר במטבח היפני וניתן לראות אותו בהרבה מאד מנות ראשונות, עיקריות ואפילו קינוחים. שייק אבוקדו-שוקולד, למשל, הוא פופולרי מאד במטבחים אסייתיים רבים. אבוקדו הוא מסמיך מעולה בזכות השומניות והקרמיות שלו, והוא משתלב מצוין בקינוחים בזכות המתיקות והאגוזיות שלו שעוצמת טעמיהן ניטרלית יחסית ולא דומיננטית מדי. האבוקדו מחמיא מאד למנות של דגים ובשרים נאים, ניתן להכין ממנו חמאות וממרחים, רטבים ואפילו פירה. הוא משדרג בכמה דרגות כריכים וסלטים ומשתדך נפלא גם עם עופות ובשרים. 

לצד האבוקדו הטרי תוכלו למצוא ב"נוי השדה" גם שמן אבוקדו וריבת אבוקדו שאני מביאה ממשק מקומי מקסים של מומחי אבוקדו אמיתיים ששמים את כל הלב במוצרים שלהם. לשמן האבוקדו טעם ייחודי ומעניין. הוא מרוכז מאד ביחס לשמנים אחרים ועל כן גם חסכוני. ניתן לטגן איתו, לתבל איתו וגם להכין ממנו מוצרי טיפוח אורגניים מעולים לעור הפנים והגוף. גם הריבה טעימה ומיוחדת ותהיה שימושית לא רק במטבח אלא גם לצורך רקיחה ביתית פשוטה (האינטרנט מוצף במתכונים קלים) של מוצרי טיפוח אורגניים כמו פילינג טבעי, קרם לחות והזנה לעור ולגוף, סקראבים ועוד.

טיפים לעבודה עם אבוקדו


שני אתגרים נלווים לשימוש באבוקדו: תפיסת העיתוי המושלם להבשלתו ושימור שלו מבלי שישחיר וייהרס. 

  • הדרך הקלה ביותר לפתור את אתגר ההבשלה היא להזמין אבוקדו בשל. אני מקפידה להחזיק במלאי אבוקדו איכותי שנמצא בעיתוי המדויק של ההבשלה שלו וזמין אצלנו במשך זמן רב במהלך השנה. הוא מוכן לאכילה ונוח לשימוש אבל לא רך מדי, ועל כן יכול להחזיק במקרר לאורך פרקי זמן מפתיעים.

  • טריק טוב לריכוך אבוקדו הוא שימוש בפירות עתירי אתן. האתן הוא תרכובת כימית אורגנית המצויה בפירות. הפירות פולטים באופן טבעי את האתן שתורם לריכוך של פירות אחרים שנמצאים בקרבתם. הניחו בתוך שקית נייר (לא ניילון) אבוקדו יחד עם בננה או תפוח ועקבו אחר התפתחויות. בתוך 12 עד 36 שעות (תלוי כמה קשה האבוקדו) הוא צפוי להתרכך. דרך זריזה למקרי חירום היא חימום בתנור. הניחו את האבוקדו על נייר אפייה וחממו לדקות ספורות בטמפרטורה של 180 מעלות. תנו לאבוקדו להתקרר כמה רגעים ואז הכניסו למקרר. בתוך שעה יחכה לכם אבוקדו רך שמוכן לשימוש. עם זאת, חשוב לציין שאבוקדו הוא הכי טעים כשהוא מבשיל בזמן שלו, כדרך הטבע. 

  • טריק פשוט וטוב להארכת חיי מדף של אבוקדו הוא שימוש בחומצת לימון. טפטוף של כמה טיפות לימון על אבוקדו פתוח בטרם הכנסתו למקרר תאריך את חיי המדף שלו ותגן עליו מפני השחרה. ועוד דבר, אם השתמשתם בחצי אבוקדו, תשאירו את הרגעין עם החצי השני במקרר, זה יאריך גם כן את חיי המדף שלו ויאט את תהליך ההשחרה.

לסיכום, אבוקדו הוא מצרך חיוני לגמרי בכל מטבח. השילוב של הערכים התזונתיים המעולים שלו, קלות העבודה איתו, הכיפיות והקלילות של הטעמים שלו ורב התכליתיות שלו - הם נימוקים מצוינים לפופולריות הגבוהה כל כך שלו. לי, באופן אישי, יש חיבה עזה לאבוקדו ואני ממליצה לנסות גם את השמן והריבה הנפלאים שזמינים באתר.

רכשו עכשיו