נדמה שהחסה נמצאת כאן בשבילנו מאז ומתמיד, ברורה מאליה, צנועה ותמיד מאחורי הקלעים. אבל בעוד רובנו רואים בה רק רקע לסלט, ההיסטוריה שלה חושפת עולם עשיר ומרתק של אמונות, תרבויות ומסורות שראו בה גיבורה מלכותית מרכזית.
היסטוריה של בריאות בחסות החסה
בתרבויות העתיקות המפוארות ביותר ממצרים דרך יוון ועד סין, נעשה בחסה שימוש קולינרי ורפואי.
היא נחשבה למאכל יוקרתי והוגשה בנשפים מלכותיים, רופאים מובילים החשיבו אותה כתרופה מועילה לעיכול, לעידוד השינה, לשיפור הזיכרון ולהורדת חום. נזירים היו שותים תה חסה להרגעה ולשינה טובה, היא סימלה סגולה למזל טוב, והיתה חלק חשוב בטקסים דתיים.
אצלנו, היא ירק שנאכל באופן מסורתי כמרור בסדר פסח, אבל היא בכלל לא רק ירוקה ובטח לא רק מרירה.
סוגי חסות בישראל
לכל סוג של חסה יש טעם ומרקם ייחודי משלו, וכל אחד מהם יכול לתרום לגיוון נהדר במטבח. נכיר כל אחת מהן באופן מעמיק, כדי שתדעו במי מהן לבחור לכל מטרה.
בואו נפגוש את סוגי החסות האהובים ביותר על המדפים:
חסה ערבית
החברה הותיקה והכי מוכרת בישראל, היא נקראת גם חסה רומית, ויש לה עלים מאורכים ויציבים, קשים בחלקם התחתון ורכים בקצה העליון.
היא ירוקה בעלת בסיס בהיר, היא מלאת נוזלים וטעמה מעט מריר. היא נפלאה לסלט, כריכים, לניגוב ממרחים פיקנטים, וליצירת כריכונים ללא לחם.
חסה לבבות קיסר
לבבות קיסר הן חסות קטנות והן בעצם הלב של החסה הערבית, ולכן זהו החלק הפריך הטעים והמזין ביותר בחסה.
לבבות קיסר הם עסיסיים במיוחד, נהדרים כנשנוש, ומקפיצים כל סלט עם הטריות והקריספיות הייחודיות שלהם.
חסה אמריקאית
נקראת גם חסה אייסברג, היא כדורית ובנויה משכבות של עלים. היא ירקרקה בעלת לב לבן, טעמה עדין ומתקתק והמרקם שלה קראנצ'י ועסיסי במיוחד.
זוהי החסה שילדים הכי אוהבים. היא פופולרית מאוד בהמבורגרים, ומתאימה לסלטים וכריכים.
חסה מסולסלת אדומה
היא קישוט יפהפה לצלחת ההגשה, אבל היא גם מתקתקה ואגוזית. העלים המסלולסלים והרחבים שלה עדינים ורכים, והם יוצרים מראה של מניפת מלמלה אדומה. בסיס העלים ירקרק והם משנים את צבעם לאדום כהה בקצה. היא מתאימה לסלטים, כריכים ולקישוט.
חסה סלנובה
ליפהפיה הזו קוראים גם חסה משי, היא שייכת למשפחת חסות החמאה, והיא אחת החסות הכיפיות והטעימות ביותר לאכילה.
היא גדלה בחממות הידרופוניות בתנאים מבוקרים, וזה הופך אותה לבעלת חיי מדף ארוכים. העלים שלה עדינים, רכים, פריכים וקצרים, הם יוצרים צורה שנראית כמו ורד, ותוכלו למצוא אותה בצבע סגול או ירוק. היא תוספת נפלאה לכל סלט או כריך, היא יכולה לשמש ככלי הגשה למנות קטנות, או לשמש בתור טורטייה ממולאת עם סלסה או גוואקמולה.
חסה לאליק
נקראת גם חסה קיסטל, עליה הירוקים מסולסלים, עדינים, בשרניים וקראנצ'ים. טעמה מתקתק, והיא בעלת מרקם חמאתי. לרוב הגידול שלה הוא גידול הידרופוני, ולכן היא מאוד נקייה וכייפית לאכילה.
בחיתוך אחד קטן אתם מפרידים את העלים והיא מוכנה לשימוש. חסה לאליק מתאימה לכל מנה שבה אתם אוהבים לשים חסה.
חסה סקרלט
היא נראית כמו חסה ערבית, אבל בצבע סגלגל עם מרקם משיי וטעם עדין. אם אתם שואלים איזה חסה הכי בריאה?
דעו שחסה סקרלט זכתה למעמד של סופר פוד בשל שפע הפוליפנולים שבה, כלומר היא עשירה בנוגדי חמצון, שהם חומרים אנטי דלקתיים המסייעים לחיזוק הגוף ולמניעת מחלות.
חסה אלון אדום
חסה עם עלים מסולסלים בגוונים של ירוק - אדום - סגול, עם מרקם פריך וטעם אגוזי בעל מרירות מעודנת. מצויינת להעשרת סלט בטעם עדין, להוספת נפח ולקישוט.
אנדיב
הוא נקרא גם עולש והוא נראה כמו חסה בתחילת דרכה, צבעו לבן עם קצוות ירקרקים. סוד הצבע של האנדיב הוא גידולו בחושך.
הוא מריר אך מתקתק ועדין, וכשמפרידים את העלים מתקבלות סירות קטנות, אלגנטיות ויציבות במרקם סופר קראנצ'י. הוא מושלם לסלט, אבל הכישרון הגדול שלו הוא ליצור מנת גורמה ברגע. מילוי מפנק, סידור יפה על הצלחת, ואתם מוכנים לאירוח אקסלוסיבי.
חסה חמאה
המקצוענים אוהבים לקרוא לה באטר קראנץ׳, והיא החסה האהובה ביותר על האירופאים ועל האמריקאים.
זו חסה טעימה במיוחד בעלת מרקם נהדר, היא משדרגת כל סלט, וניתן לאכול אותה טרייה מטוגנת או צלוייה. היא מתאימה לסנדביצ'ים מפנקים, לסלט ירקות, סלט פירות, כתוספת לפסטות, למנות עיקריות של עוף או דגים, והיא מתאימה גם למרקים.
חסה ליטל ג'ם
משמעות השם שלה בעברית הוא הפנינה הקטנה - אלה לבבות חסה קטנים, ירוקים, עסיסיים ופריכים, בעלי טעם מתקתק, עדין ויחודי, עם מרקם חמאתי. גם היא גדלה בגידול הידרופוני. היא נהדרת לנשנוש כמו שהיא, והיא מתאימה במיוחד לסלטים כי העלים הצפופים שלה יוצרים כיסים קטנים נהדרים ללכידת רוטב הסלט. אתם יכולים גם לטגן, לצלות, למלא אותה בממרחים טעימים כמו אבוקדו או גבינה, או לנגב איתה חומוס.